14 juli 2023|By Rene van der Horst

#37 Albania

Soms is het goed om wantrouwend te zijn met een voorgestelde route door bijv Google of Komoot. Wilde dwars door het hooggebergte van Montenegro/Albanië fietsen, maar door wat in te zoomen op de route bleek 1 pasweg richting Kosovo afgesloten te zijn met roadblocks, een ander zou veel te noordelijk uitkomen waar een negatief reisadvies voor bestaat en de laatste optie blijkt een geitenpad te zijn. Normaal niet vies van, wel met deze hitte en nauwelijks waterpunten. Kortom, net op tijd een alternatieve route genomen door een zuidelijkere route er wat omheen te nemen. Zit nu in Albanië, wordt steeds primitiever/armer in alles.
Wel onder de indruk van het geïntegreerde afval- en natuurbeheer hier. I.p.v. te scheiden wordt alles weer aan de natuur teruggegeven, soort van circulaire economie optima forma! Door middel van burgerparticipatie wordt het afval netjes in de bermen gedumpt en heeft de natuur de kans om het in alle rust op te nemen. Dat kost wat tijd, maar het heeft ook miljoenen jaren geduurd om diverse grondstoffen te genereren, dus dat komt niet op een paar jaar. Het ziet er wellicht wat rommelig uit maar dat is een kwestie van smaak. Het geeft wat kleur, zekere in deze dorre omstandigheden.
Anyway, wel weer diverse interessante mensen onderweg en op de camping ontmoet. De camping is super, kleine oase met soort van restaurantje erbij. Forel uit het meer op het menu en locale biertjes in overvloed.