2 juni 2018|By jan_janssen

Rohloff SpeedHub

Voordelen

De Rohloffnaaf is een technisch wonder. Een ingenieus versnellingssysteem waarin alles is geïntegreerd in de achternaaf. Als u kiest voor de Rohloff aandrijving, heeft u in plaats van voor- en achterderailleur, een versnellingsnaaf met 14 versnellingen. De Rohloff SPEEDHUB 500/14 is vooral interessant als je betrouwbaarheid, optimale sprongen tussen de versnellingen, een breed bereik, weinig onderhoud en simpele bediening belangrijk vindt.

Rohloff_cross_section

Bediening

De SPEEDHUB 500/14 wordt bediend met een draaigreep die schakelt door twee gescheiden kabels omhoog of omlaag te trekken. De indexering van de versnellingen ligt niet – zoals bij de meeste andere naven – in de greep, maar in de naaf zelf. Daardoor kan de indexering niet slijten, en hoeft deze ook niet bijgesteld te worden.

Rohloff_shifter

Bereik

In onderstaand schema is een vergelijking gegeven tussen een derailleurversnelling met 27 versnellingen en de SPEEDHUB 500/14. Zowel in de totale overbrenging als ook in het aantal bruikbare versnellingen zijn er geen verschillen. Voor een derailleur is het echter onmogelijk net zo snel te schakelen als met de SPEEDHUB 500/14 en ook is het schakelen tijdens het  fietsen als het schakelen tijdens stilstand niet mogelijk.

Rohloff_comparison

Onderhoud

Aangeraden wordt om de olie in de naaf elk jaar, of om de 5000 km te verversen. Klik op filmpje voor meer informatie over het verversen van de olie.

Levensduur

Er zijn al verschillende fietsers die meer dan 100.000 km met de naaf hebben gereden. Een enkeling zelfs al 160.000 km. Voor de meeste fietsers kan de naaf een leven lang meegaan.

De Rohnin is het enige model in de Jan Janssen collectie die wordt uitgevoerd met de Rohloff Speedhub. Uiteraard is deze fiets verder volledig naar eigen wens samen te stellen. Zo kunt u de SPEEDHUB 500/14 eventueel ook combineren met een tandriem van Gates.

Gates_cdx